Блог

Як вибрати ортодонта?

Для пацієнтів

3187

23

11.2018

Ми щодня стикаємось з процесом вибору: одягу, їжі, техніки і т. д. Ми знаємо за якими критеріями відбирати хороших майстрів для ремонту. Нам зрозуміла градація готелів та ресторанів згідно кількості зірок. Ми розуміємо, що входить в пакет послуг, а що ні. І на цьому тлі до практично найважливішого у житті вибору - вибору лікаря - ми часто підходимо халатно. За принципом: з найближчої клініки або з найдешевшою ціною на лікування. А потім нарікаємо на незадовільний результат. Так як же правильно вибрати ортодонта?

ГОЛОВНЕ ПРАВИЛО: ОРТОДОНТА ПОТРІБНО ВИБИРАТИ РЕТЕЛЬНО, ЗІБРАВШИ НЕОБХІДНУ ІНФОРМАЦІЮ ПРО ЛІКАРЯ, КЛІНІКУ І ЦІНОВУ ПОЛІТИКУ.
Лікар повинен бути саме ортодонтом і мати сертифікат, що підтверджує його право займатися цим видом допомоги. Диплом стоматолога не дає право лікарю вести ортодонтичний прийом. В університеті дається лише загальне уявлення про ортодонтію. І тільки в процесі післядипломної освіти лікар отримує необхідний обсяг інформації. Наприклад, льотне училище дає уявлення про те, як влаштований космічний корабель, але не дає право ним керувати. Все ж таки льотчику необхідно стати льотчиком-космонавтом.

Ортодонтія - наука, яка дуже стрімко змінюється. І для того, щоб провести лікування на сучасному рівні, лікар повинен постійно вчитися: відвідувати лекції, семінари, з'їзди. Наприклад, ми завжди віддамо перевагу кравцю, який стежить за модними тенденціями, ніж кравцю, який може зшити плаття тільки по моді 80-х. Так, як його навчили колись.

Не зайвим буде подивитись результати роботи доктора. Презентація «до і після лікування» зазвичай розміщується на сайті клініки. Коли ми запрошуємо майстрів зробити ремонт в будинку, то попередньо дивимось, як вони зробили ремонт комусь до нас.

Цю інформацію можна дізнатися з резюме ортодонта і якщо все в порядку, то слід познайомитися з лікарем особисто.

У процесі консультації лікар оглядає пацієнта, повідомляє йому загальну інформацію про можливе лікування і обсяг додаткових досліджень, необхідних для діагностики. Запам'ятайте лікар, який збирається Вас лікувати без діагностики - фальшивка. Як архітектор, який починає будувати будинок, не подивившись на дільницю, не створивши проект і не заклавши фундамент. Для діагностики ортодонту необхідні рентгенівські знімки, поза- і внутрішньоротові фотографії, моделі, іноді результати комп’ютерною томографії (КТ). Він може порадити Вам консультацію іншого фахівця: оториноларинголога (лора), остеопата, невролога. Це абсолютно нормально. Грамотний лікар ніколи не буде поспішати з постановкою апаратури. Поспішає тільки той, хто хоче швидше отримати прибуток. Тобто, в кому бізнесмен переміг лікаря. Такі лікарі зазвичай привертають пацієнта неправдивою інформацією або приховують темні сторони лікування.

Варто насторожитись, якщо ортодонт повідомляє, що:

  • Вам не потрібно перед постановкою апаратури відвідати стоматолога
  • лікування займе менше року,
  • після переміщення зубів не потрібно буде утримувати результат за допомогою ретейнера,
  • лікування не має протипоказань і ускладнень,
  • результат буде ідеальним.
    Звичайно, з будь-якого правила можуть бути винятки, на те воно і правило.

Про вибір клініки. Клініку можна вибирати подібно готелю. Ви самі визначаєте, який рівень «зірковості» вам підходить. Не варто очікувати чудового сервісу в дешевій «трійці».
Про вартість лікування. Поцікавтесь, що входить в ціну - це пакет «all inclusivе» або вартість, яку повідомив вам адміністратор в телефонному режимі. Часто озвучується лише вартість процедури фіксації, а повторні відвідування Ви будете оплачувати окремо. Нажаль, деякі клініки таким чином заманюють пацієнтів, видаючи вартість частини процесу за повну. Під час лікування випливають додаткові платежі, на які пацієнт вимушено погоджується, адже він вже знаходиться в процесі лікування.


ПАМ'ЯТАЙТЕ, НА ЕТАПІ ОРТОДОНТИЧНОГО ЛІКУВАННЯ ПОМІНЯТИ ЛІКАРЯ БУДЕ ДУЖЕ СКЛАДНО. ШВИДШЕ ЗА ВСЕ, ДОВЕДЕТЬСЯ ПОЧИНАТИ З НУЛЯ І ПЛАТИТИ ПОВТОРНО. ТОМУ КРАЩЕ «СІМ РАЗІВ ВІДМІРЯТИ»...
На сьогоднішній день в кожному куточку нашої країни можна знайти гарного ортодонта. Варто тільки пошукати неквапливо і усвідомлено. Адже, купуючи машину, ми не заходимо в перший-ліпший салон і не беремо першу ж модель, що попадається під руку. Адже це всього лише «купа металу», яку доведеться поміняти через кілька років. Але ми регулярно миємо автомобіль, заправляємо, міняємо масло. Невже наші зуби, які даються нам два рази в житті і які працюють практично без перерви не гідні такого ж ставлення? БЕЗУМОВНО ГІДНІ. Вдалого Вам вибору.